Dum i huvudet

Dec 12 2021

Att säga att någon är dum i huvudet är ett skällsord. Man kan känna sig dum i huvudet om någon med mer makt än man själv påstår att man är dum i huvudet.

En del människor förstår väldigt mycket om det mesta. En del människor förstår väldigt lite om det mesta. Andra människor är begåvade inom vissa områden, men mindre begåvade inom andra. De har en ojämn begåvnings­profil. Om vi drabbas av hjärn­sjukdom eller hjärn­skada kan våra normala intellektuella förmågor försämras.

Människor som lever med väldigt mycket olösta problem får ofta svårare att fungera. De har helt enkelt för mycket att tänka på, men kan undra om det är något fel på dem. De kan tänka “jag är dum i huvudet” eller “jag är sjuk i huvudet”.

Människor med nedsatt hörsel, eller de som är helt döva, kan te sig dumma i huvudet på grund av att de inte hör.

Då vi inte lyckas värja oss när någon med ilsken röst säger “Är du dum i huvudet?!” kan vi känna oss väldigt dumma i huvudet. Det kan vara förvirrande när människor ställer frågor som både är frågor och påståenden på samma gång. Vi känner oss då dumma i huvudet för att någon lyckats leva ut sitt förakt mot oss. Förvirring och skam gör då att vi tänker sämre.

Det har på senare tid ha blivit vanligare att människor i positioner med såväl liten som stor makt säger att menings­motståndare är dumma i huvudet . Det är svårt att vara en klok människa.

Läs mer här: Förnekande och förakt

Referenser

1.
Edenborg CM. Den föraktade dumheten. SvD.se [Internet]. 180630 [cited 2018 Jul 1]; Available from: https://www.svd.se/om/den-foraktade-dumheten