Må psykiskt dåligt

Nov 27 2019

Att må psykiskt dåligt handlar om sju möjliga symtom: ångest, nedstämdhet, overklighets­känsla, irritabilitet, trötthet, orkeslöshet, och svårighet att känna lust.

Att må psykiskt dåligt kan även kännas i kroppen. Vi kan besväras från magen, av hjärtklappning, yrsel och smärta. Dessa besvär ligger i gränslandet mellan kropp och själ. De måste inte handla om, men kan handla om själens lidande.

Att fungera psykiskt dåligt är något annat än att må psykiskt dåligt. Trots detta säger vi oftast ändå bara “må psykiskt dåligt”.

Då vi fungerar psykiskt dåligt kan vi ha svårt att koncentrera oss. Vi kan ha svårt att komma ihåg och att tänka. Vi kan ha svårt att lösa problem. Vi kan ha svårt att veta vad vi känner och att reglera våra känslor. Vi kan uppleva tvångstankar och behöva utföra tvångshandlingar. Vi kan besväras av intrång av tankar förenade med besvärliga känslor. Vi kan ha svårt att leva oss in i andras tankar, känslor och behov. Vi kan bete oss odrägligt, skada andra och ställa till skadegörelse. Vi kan ha svårt att somna. Vi kan sova för ytligt. Vi kan sova för lite eller sova för mycket, och vi kan drömma mardrömmar. Vi kan ha svårt att fungera sexuellt. Vi kan ha dålig aptit, äta mer eller mindre än vi behöver, och/eller kräkas upp det vi intagit. Vi kan undvika att göra det som vi borde göra för att långsiktigt må och fungera psykiskt bra.

Om vi fungerar riktigt psykiskt dåligt kan vi också ha svårt med verklighets­uppfattningen, få för oss att sådant som inte är farligt är farligt, och vara orädda för sådant som är farligt. Vi kan då vidare vara våldsamma, vara omdömeslösa och alltför upprymda, eller ha svårt med styrningen av våra muskler.

När vi inte lever upp till de krav som ställs på prestation, och när vi inte fungerar bra i våra viktiga relationer, då kan vi reagera med symtomen ångest, nedstämdhet, overklighets­känsla, irritabilitet, trötthet, orkeslöshet, och svårighet att känna lust – då kan vi psykiskt dåligt.

Då vi säger att någon mår väldigt psykiskt dåligt menar vi oftast att personen har några av, eller alla dessa symtom: personen har då en konstant väldigt hög ångestnivå, och/eller får återkommande panikattacker, nedstämdheten är djup, känslor av overklighet är massiva, irritabiliteten är mycket uttalad, trötthet och orkeslös präglar personens vakna tid och förmågan att känna lust finns inte där. Samtidigt räknar vi oftast också in allt det som handlar om brister i funktioner, och tänker inte på att det att fungera och att må är två olika saker.

Vi kan komma närmare vad psykiska problem och psykisk sjukdom handlar om genom att tala om psykiska tillstånd, eller om i vilket psykiskt skick vi eller någon annan är – detta hellre än att säga må psykiskt dåligt.

Läs också mer här: Ond cirkel